Stookplaatsrenovatie Ukkel

Opdrachtgever
Noven
Type project
Verwarming
marker
Ukkel
Status
Afgewerkt

Dit project in Ukkel is een van de vele samenwerkingen met projectontwikkelaar Noven, waarbij Gezel de bestaande stookplaats in een appartementsgebouw totaal renoveert. In dit geval werd de mazoutinstallatie vervangen door een nieuwe gasinstallatie.

Noven is als goede klant een tussenpartij tussen Gezel en de eindklant, meestal de 'VME' (Vereniging van mede-eigenaars). Onze samenwerking focust zich op de totaalrenovatie van stookplaatsen in appartementsgebouwen, waarbij we telkens een zo energie- en kostenefficiënt mogelijke oplossing uitwerken.

Minimale hinder

Noven verzorgt de financiering en vormt de link tussen Gezel en de klant om een zo zorgeloos mogelijke ervaring te bezorgen voor bewoners en andere partijen. "In het gebouw in Ukkel werd in de eerste fase de bestaande collector, mazoutketels en het leidingwerk afgebroken", zegt projectleider Arjen. "Maar we doen dit niet zonder de bewoners een continue verzekering van verwarming en warm water aan te bieden. Er moet minimale hinder zijn. Daarom proberen we dergelijke renovaties steeds buiten de winterperiode te doen (dus tussen maart en oktober) en tijdens de kantooruren, wanneer veel mensen niet thuis zijn en zowel 's ochtends als 's avonds toch op warm water kunnen rekenen."

"We vertrekken nooit voor de installatie volledig in orde is. Daarom voeren we deze werken ook liefst uit in het midden van de week, zodat ons team bij eventuele problemen meteen paraat staat. Vanaf de straatkant werd in dit geval dus eerst een nieuwe gasaansluiting binnengebracht in de stookplaats op de kelderverdieping. Daardoor konden we de nieuwe installatie meteen overschakelen op het bestaande net."

Van zodra het volledige project klaar is, levert Noven het finaal op. Ze staan in voor de opvolging (en eventueel uitbating) van de stookplaats en leggen in veel gevallen ook de link naar een onderhoudscontract bij Gezel.

De installatie

De nieuwe installatie bevat nieuwe gascondenserende ketels (Viessmann, Vitocrossal 100), samen met een WKK (warmtekrachtkoppeling). Die WKK krijgt in de werking steeds voorrang op de ketels, aangezien de koppeling efficiënter warmtevermogen opwekt en extra elektriciteit genereert. Daarbovenop komt er nog een warmtepomp en rookgaswisselaar.

Het principe van de installatie: het stadswater loopt door een spiraal in het buffervat voor de voorverwarming van het sanitair water. Dat wordt nadien extra verwarmd in drie ACV-boilers, waarna het naar de appartementen wordt gepompt.

Ook de elektrische installatie werd volledig vernieuwd om tegemoet te komen aan de hedendaagse noden: we combineerden een gasdetectiecentrale met een systeem voor gebouwbeheer voor de digitale opvolging van de installatie (regelmodule van Beckhoff, programmatie door Fixus en het elektrisch bord van Branders).

Klik hieronder door de foto's om de oude en nieuwe installatie te bekijken.


nv Gezel
Beukenstraat 160
9255 Buggenhout
Maatschappelijke zetel
Beukenstraat 160
9255 Buggenhout

Belfius BE29 7755 9583 6564
BNP BE88 2930 5206 8241
KBC BE81 7372 2119 6924
© Gezel 2024 | website by Appeel.io